Općenito

Famoznih pola broja!?

žena se hvata za kosu

Zašto nam odabir veličine obuće stvara tolike poteškoće?

Da nam je novčić za svaki put kad smo čuli „nedostaje mi samo pola broja“ već bi odavno trajno preselili u južnije krajeve. O čemu je riječ kada govorimo o odabiru veličine obuće?

Nekad se većina cipela proizvodila na pola broja u pogledu veličine obuće. Razlika između punih brojeva bila je dužina od 1cm, a razlika između punog i pola broja (npr. 38 i 38 ½) otprilike 0.5cm. Danas većina proizvođača proizvodi obuću na pune brojeve pa je tako iznimno rijetko naići na modele koji imaju ½ broja.

S jedne strane proizvođači su zaključili kako je premali broj onih kojima je potrebna obuća na pola broja. U standardizaciji veličine obuće pribjegli su rješenju smanjivanju razlike između brojeva u veličini obuće.

Često kada i sami isprobavamo model koji nam je zapeo za oko nailazimo na problem da je tražena veličina pretijesna dok je veća veličina pak prevelika. Čini nam se ogromna razlika između veličina pa tako zaključujemo kako bi sve bilo idealno samo da je model pola broja veći ili manji.

Iako ponekad točno, tijekom svojega dugogodišnjeg iskustva u obući i raspoloživosti pojedinih modela na ½ broja pokazalo se kako ni to nekad nije rješenje problema.

Razlika između punog i pola broja obuće

Većina proizvođača, osobito onih prihvatljivijeg cjenovnog ranga, smanjili su razliku dužine između punih brojeva. Kod većine modela se razlika od broja do broja sada kreće unutar dužine od 0.5-0,8cm. Razlika koja bi bila zapravo i u slučaju punog do pola broja. Unutar razlike od 0.5-0.8cm jednostavno da tako kažemo ne stane pola broja.

Osim smanjenja razlike među veličinama, nestala je i standardizacija veličina. Tako na primjer kod jednog proizvođača veličina 38 je dužine 24.5cm, dok kod drugoga može biti i 24.8cm. Kod zimske obuće takva mala razlika neće predstavljati velike poteškoće, no u slučaju modela koji trebaju biti taman ili uz nogu, kao npr. balerinka ili salonka, ovih par milimetara činiti će ogromnu razliku.

Pronalazak idealnog modela nalikuje na nemoguću misiju?

Sigurno vam je već dosta brojeva, kalupa, izmjera i pomalo ste ljuti na te proizvođače i pomišljate dobro i što sada?

Svi smo se našli u situaciji kada provedemo dosta vremena kako bi pronašli model obuće koji bi svojim dizajnom savršeno pristajao. Pri tome mislimo ne samo na planiranu namjeru naših svakodnevnih aktivnosti. Onaj trenutak kada nas vizualno osvoji dizajn pojedinog modela obuće. Zasigurno nije sjajan osjećaj kada Pepeljugina cipelica jednostavno ne pristaje.

Na što pripaziti prilikom isprobavanja određenog modela obuće i koji su savjeti za odabir veličine pročitaj u nastavku.

Savjeti za odabir veličine obuće

Rješenje je zapravo pomalo jednostavno. Ukoliko kalup određenoga modela ne pristaje idealno na naše stopalo neće pomoći ni tih famoznih ½ broja.
Iz tog razloga prilikom isprobavanja i kupovine obuće predlažemo da se povodite sa par bitnih parametara.

Isprobaj više modela obuće

Obuća sigurno nije nešto čiji se odabir i kupovina odvija na svakodnevnoj razini. Načelno, većina nas kupuje obuću sezonski ili prema određenoj potrebi koja proizlazi iz svakodnevnih aktivnosti. S druge strane, obuća je proizvod kojeg ćemo koristiti u većini slučajeva kroz neki duži period.
Uzevši u obzir prethodno navedeno nije na odmet posvetiti više vremena prilikom odabira i isprobavanja različitih modela obuće prilikom kupnje.

Iskustvo je pokazalo kako kupci koji iz određene kategorije modela obuće, npr.balerinki, isprobaju pri kupnji nekoliko različitih modela mogu puno bolje procijeniti pristajanje. Naše stopalo veoma lako i brzo detektira tu razliku u pristajanju na oko sličnih ali osjećajem različitih modela obuće.
Ukoliko vam se sviđa dizajn određenog modela predlažemo da isprobate i još koji model slične linije kako bi vaše stopalo moglo osjetiti razliku. Prema tome ćete lakše ustanoviti što vašem stopalu bolje odgovara u pogledu udobnosti.

Zašto je važno savršeno pristajanje obuće?

Svako stopalo je različito. Ne samo u pogledu fizičkih odlika već i zahtjevima koji se također razlikuju u odnosu na životnu dob. Naše stopalo nas prati tijekom cijeloga života i omogućuje nam lagodno kretanje kroz svakodnevne aktivnosti. Postojanje različitih modela obuće nije samo stvar dizajna već i potrebe za različitim performansama koja su potrebna zahtjevima kupaca.
Zašto ne bismo svojim stopalima omogućila obuću koja će olakšati svakodnevne kretnje i lagodnost pokreta?

Pronađi Pepeljuginu cipelicu

Proizvođači često znaju određeni model obuće iz npr. kategorije balerinki proširiti na nekoliko linija istog proizvoda. To znači kako je kod određenog modela balerinke isti potplat i isti oblik gornjišta. Međutim, dizajn gornjišta se svojim bojama ili aplikacijama razlikuje.

Na prvu iako nam se čini vizualno dizajnom kako modeli imaju identične parametre svojim performansama modeli mogu biti veoma različiti.

  1. Obujam modela obuće
    Sigurno ste zamijetili isprobavajući na primjer dva modela iste veličine i sličnog dizajna kako postoje minimalne razlike u obujmu. Iako na izgled čak identični, modeli znaju imati određenu razliku koju osjećamo u prostranosti.
    Upravo ta minimalna razlika u obujmu može puno doprinijeti savršenom pristajanju modela obuće vašem stopalu.
  2. Dužina modela obuće
    Mjereći dužinu obuće tijekom godina zamijetili smo kako određeni model zna biti neznatno veći od drugoga. Čak i kada je riječ o modelima istog brenda i iste linije proizvoda. U tom slučaju iako je riječ o istoj veličini pokazalo se kako postoji neznatna razlika u dužini određenih veličina obuće. Razlika od samo nekoliko milimetara u veličini utjecati će na to kako  će isti odgovarati konkretnoj dužini stopala.
    Često znamo reći svojim kupcima kako upravo tu razliku čini famoznih pola broja koja su nam potrebna.

Zaključno, iako neki modeli iz određene kategorije obuće vizualno izgledaju veoma slični mogu postojati neznatne razlike u odnosu na njihovu dužinu ili obujam.

Vaša stopala omogućuju vam olakšano kretanje i uživanje u svakodnevnim aktivnostima tijekom cijeloga života. Bilo da je riječ o poslovnim obvezama ili slobodnim aktivnostima.
Pronalazak modela obuće koji će svojim savršenim pristajanjem podržati kretnje kroz život zasigurno će imati pozitivan učinak na lagodnost pokreta ali i na cjelokupno zdravlje stopala.

Iz tog razloga uzmite si više vremena da isprobate nekoliko modela obuće prilikom kupovine. Što točnije izmjerite svoje stopalo i odaberite kalup po dužini ali i po obujmu koji najbolje odgovara vašem stopalu. Upravo tih par milimetara ili famoznih pola broja može činiti bitnu razliku.
Izuzetak je možda nešto šire stopalo koje će zbog svoga obujma pridržavati malo veću obuću ili ono koje ima neke specifičnosti/probleme ili kod kupaca koji preferiraju nešto komotniju obuću.

Vezani članci

Odgovori