Općenito

Famoznih pola broja!?

odabir veličina

Zašto nam odabir veličine stvara tolike poteškoće?

Da nam je novčić za svaki put kad smo čuli „nedostaje mi samo pola broja“ već bi odavno trajno preselili u južnije krajeve. O čemu je riječ?

Nekad se većina cipela proizvodila na pola broja u pogledu veličina. U tom slučaju razlika između punih brojeva bila je dužina od 1cm, a razlika između punog i pola broja (npr. 38 i 38 ½) otprilike 0.5cm. Danas većina proizvođača proizvodi obuću na pune brojeve pa je tako iznimno rijetko naići na modele koji imaju ½ broja.

Često kada i sami isprobavamo model koji nam je zapeo za oko nailazimo na problem da je tražena veličina pretijesna dok je veća veličina pak prevelika. Čini nam se ogromna razlika između veličina pa tako zaključujemo kako bi sve bilo idealno samo da je model pola broja veći ili manji. Iako to ponekad može biti točno, tijekom svojega dugogodišnjeg iskustva u obući i raspoloživosti pojedinih modela na ½ broja pokazalo se kako ni to nekad nije rješenje problema.

 

 

Većina proizvođača, osobito onih prihvatljivijeg cjenovnog ranga, smanjili su razliku dužine između punih brojeva. Kod većine modela se razlika od broja do broja kreće unutar dužine od 0.5cm, kao što je to u slučaju punog do pola broja. Unutar razlike od 0.5-0.8cm jednostavno da tako kažemo ne stane pola broja.

Osim smanjenja razlike među veličinama, nestala je i standardizacija veličina. Tako na primjer kod jednog proizvođača veličina 38 je dužine 24.5cm, dok kod drugoga može biti i 24.8cm. Kod zimske obuće takva mala razlika neće predstavljati velike poteškoće, no u slučaju modela koji trebaju biti taman ili uz nogu, kao npr. balerinka ili salonka, ovih par milimetara činiti će ogromnu razliku.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sigurno vam je već dosta brojeva, kalupa, izmjera i pomalo ste ljuti na te proizvođače i pomišljate dobro i što sada?

Pronalazak idealnog modela nalikuje na nemoguću misiju?

Rješenje je zapravo pomalo jednostavno. Ukoliko kalup određenoga modela ne pristaje idealno na naše stopalo neće pomoći ni ½ broja. Sigurno ste i sami zamijetili isprobavajući na primjer dva modela iste veličine, sličnog dizajna kako postoje minimalne razlike u dužini(osjećaju prostranosti). Naime, mjereći obuću tijekom godina zamijetili smo kako određeni model zna biti neznatno veći od drugoga iako je riječ o istoj veličini i to je zapravo tih famoznih ½ broja koja su nam potrebna. Razlika od nekoliko milimetara u veličini utjecati će na to kako  će isti odgovarati konkretnoj dužini stopala.

Iz tog razloga isprobajte više modela ili što točnije izmjerite svoje stopalo i odaberite kalup po dužini, ali i po obujumu, koji najbolje odgovara vašem stopalu jer tih par milimetara može činiti bitnu razliku. Izuzetak je možda nešto šire stopalo koje će zbog svoga obujma pridržavati malo veću obuću ili ono koje ima neke specifičnosti/probleme ili kod kupaca koji preferiraju nešto komotniju obuću.

Vezani članci

Odgovori