Općenito

Stišćete prstiće ili oči?!

Test naših cipela sa stvarnim svijetom . . .

Često u potrazi za savršenim parom obuće spremni smo obilaziti i pregledati ponudu velikog broja trgovina. Uspoređujemo dizajn, kvalitetu i cijene te u konačnici testiramo udobnost onih koje su ušle u uži izbor. Jedne su se izdvojile svojim dizajnom, čine nam se udobne, sviđaju nam se kako stoje te donosimo odluku o kupnji i zadovoljni svojim novim parom obuće odlazimo kući. No, sve zna pasti u vodu kad dođe onaj trenutak koji smo nestrpljivo čekali, a to je test naših novih cipela sa stvarnim svijetom.

Žuljaju nas, krute su ili uske,visoka nam je potpetica ili pak preniska samo su neki od razloga koji su srušili našu novu ljubav. Što je pošlo po krivu?

Većini nas, osobito kada je riječ o ženskom spolu, dogodilo se barem jednom da smo kupili cipele koje smo  jednom obukli i nakon toga spremili u ormar. Tada često znamo razmišljati zašto nismo obratili veću pozornost na osjećaj stopala u obući umjesto na ogledalo ispred nas.

 

Naime, prvotan osjećaj i eventualne buduće poteškoće kod određenoga modela naše stopalo detektira odmah prilikom isprobavanja. Naravno, treba prvenstveno uzeti u obzir kako napraviti nekoliko koraka u trgovini nije isto kao i prohodati pola grada u istoj. No, zapravo ako bolje razmislite prvi znakovi poteškoća naše stopalo prepoznaje odmah.

Da li nas obuća na određenom mjestu žulja ili se stopalo osjeća stisnuto čini veliku razliku. Ukoliko stopalo prati osjećaj stisnutosti, što je neminovno kod modela koji moraju biti naknap kao npr. salonka ili balerinka, u toj mjeri će se model prilagoditi istome. Ako se osjećamo previše nelagodno odmah u startu cipela će se nešto prilagoditi ali nikad u onoj mjeri koja je potrebna našem stopalu.

Visina potpetice priča sličnu priču. Svima nama uzevši u obzir potrebe kralježnice, a i same navike, odgovara određena visina potpetice. To ćete lako osjetiti u određenom modelu kao stabilnost, ali i kao osjećaj da su prsti i peta skoro na jednakoj poziciji visine. Naravno, to će zavisiti i o samoj konstrukciji modela jer neki modeli sa većom potpeticom imaju dobro reguliran pad tako da ne osjećamo visinu iste te nema pritiska na dijelu prstiju i tabana.

Sva stopala nisu ista, pa tako ni svi modeli obuće nisu isti. Iz tog razloga isprobajte više modela.

Kad steknete osjećaj da  sve leži na svome mjestu i dobijete onaj osjećaj lakoće pri prvim koracima to znači da ste pronašli svoj savršeni model cipela!

Odgovori