Općenito

Doživljaj potpune slobode pokreta!

Sloboda kretanja počiva na anatomiji naših stopala!

Sačinjeno od 52 kosti, 56 zglobova, 107 ligamenata i 21 mišića, stopalo predstavlja dio tijela koji omogućuje lagodu kretanja tijekom cijeloga života. Na svakom stopalu nalazi se 7200 živčanih završetaka, a svaki je povezan s jednim organom u našem tijelu. Zbog svega navedenog iznimno je bitno odabrati kvalitetnu i udobnu obuću kako bi pozitivno utjecali na zdravlje čitavog organizma.

 Da li ste znali?
“Čovjek u svom prosječnom životu četiri puta obiđe zemlju oko ekvatora!”

Premala, prevelika ili pak obuća neodgovarajućeg unutarnjeg oblika može posljedično dovesti do raznih zdravstvenih problema. Stoga, veličinom i oblikom obuća bi se trebala „prilagoditi“ našem stopalu, a nikako ne obrnuto!

Prilikom odabira modela obuće, osim kriterija prirodnih materijala, osobito onih koji su u izravnom kontaktu sa stopalom, potrebno je obratiti pozornost na :

Pravilan oblik cipele

U  izboru prikladnog modela trebalo bi voditi računa o postojanju udobnosti i mekoće u gornjem dijelu stopala te prostranosti u donjem dijelu. Kao demonstraciju, uhvatimo jednu ruku ispred ručnog zgloba i pokušajmo pokretati prste. Osjetimo kako su naši prsti ruke gotovo zakočeni. Sada okrenimo ruku oko zgloba sa suprotne strane. Da li vidite razliku? Sada se prsti slobodno, nesmetano pokreću. Točno tako bi se trebalo osjećati i naše stopalo.

Pravilna veličina

Otprilike 0,50 cm omogućava produžetak kretnji stopala prilikom hoda, a otprilike 0,28 cm predstavlja prostor unutar cipele koji bi trebao ostati slobodan za prirodno neravan oblik pete. Naravno kod modela ljetne obuće ili one koja treba biti „naknap“, kao npr. balerinke ili salonke, mjere su nešto drugačije.

Prilikom odabira idealne obuće najvažnije je uzeti u obzir da stopala imaju dovoljnu slobodu kretanja u cipeli. Obuća koja dobro pristaje mora dakle odgovarati u dužini, širini i visini. Također,  trebala bi biti od mikroporoznog materijala te lagana i savitljiva. Dobra cipela ne mora nužno biti od skupe kože. Danas se na tržištu nude vrlo kvalitetne cipele koje su od mikroporoznih materijala.

Odgovori